Zapečené šišky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené šišky
Zapečené šišky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43630 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
800 g | Brambory |
2,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1,2 l | Voda pitná |
2 špetka | Zázvor mletý |
Smetanová zálivka | |
2 stroužek | Česnek |
0,5 l | Mléko plnotučné |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Paprika mletá pálivá |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 dl | Smetana 12% (konzumní) |
3 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na ozdobu | |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 231,5mg |
Draslík | 924,0mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 846,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý, Česnek, Muškátový oříšek, Paprika mletá sladká, Sůl, Vejce slepičí, Pažitka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Pepř černý mletý, Mléko plnotučné, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečené šišky postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka. |
2 | Pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse smícháme s moukou. Přidáme vejce, pepř, sůl, zázvor, těsto dobře vypracujeme a dáme na pomoučněný vál. Vyválíme z něj 2 tenké válečky o průměru přibližně 5-6 cm. Ostrým nožem krájíme dílky asi 1,5 cm silné a z nich prsty vytvarujeme malé šišky. Ty poskládáme do máslem (1 lžíce) vytřené zapékací mísy, pokapeme je rozpuštěným máslem (1,5 lžíce). |
3 | Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C přibližně 15 minut. |
4 | Mezitím dáme do misky 2 dl smetany a 0,5 litru mléka. Očistíme česnek, který prolisujeme do smetany. Přidáme sůl, vejce, pepř, muškátový oříšek, mletou sladkou červenou a mletou pálivou papriku, vše vyšleháme. Zálivku nalijeme na šišky, zapékáme ještě 10 minut. Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně pokrájíme. |
5 | Na talíře rozdělíme šišky, posypeme na ozdobu bylinkami a servírujeme. |
Poznámka
Podáváme teplé.
Dobré bezmasé jídlo. Podávala jsem se zeleniovým salátem. Doporučuju