Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43726 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1,3 kg | Brambory |
2 ks | Cibule |
150 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce | Sádlo vepřové škvařené |
100 g | Slanina vepřová |
3 kávová lžička | Sůl |
2,9 l | Voda pitná |
400 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 13,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 61,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme 3 brambory (asi 250 g), dáme do menšího hrnce asi s 4 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme asi 20 minut, vychladlé oloupeme. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky. |
2 | V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme slaninu, škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky, pak přidáme cibuli, kterou osmažíme dorůžova. |
3 | Oloupané a omyté syrové brambory (1 kg) nastrouháme do mísy a smícháme s uvařenými bramborami. Přidáme 150 g hrubé mouky a 0.5 lžičky soli. Těsto dobře promícháme. |
4 | Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody se 2 lžičkami soli. Těsto vykrajujeme lžící, mokrými prsty těsto formujeme do tvaru šišek a vaříme přibližně 4-6 minut. |
5 | Uvařené šišky klademe na sádlem vymazaný pekáček, na ně poklademe kysané zelí, přelijeme omastkem s cibulí a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 190 °C přibližně 15-20 minut. |
6 | Čídlmony se zelím posypeme škvarky a podáváme horké. |
Poznámka
Pokud máme upečené vepřové maso, podáváme ho spolu s čídlmony.
Velmi chutná příloha, ale byly by výborné i bez masa. Tím, že jsem podávala s masem, slaninou jsem nesypala, ale jako samostatný pokrm bych rozpečenou slaninu určitě použila. Palec nahoru
Vynikající jídlo i bez masa,recept jsem našla ve staré kuchařce od maminky a tam se nazývá Kundrfály, nejlepší jsou obyčejné staré recepty,je to luxusní doporučuji vyzkoušet